Blog

Verimliliğin Anahtarı Psikolojik Güvenlik Teori, Araştırma ve Uygulama.

Belirsizlikte Psikolojik Güvenlik Eksikse…

Selçuk Şirin Hoca, bir röportajında “Dünya bir türbülanstan geçiyor. Bildiklerimiz, yaşadıklarımızı açıklamaya yetmiyor.” demişti. Gerçekten de, belirsizlik içindeyiz ve bu durum bize iyi gelmiyor. Çalışma ortamımızda belirsizliğin yanı sıra psikolojik güven eksikse, belirsizlikle baş etmek daha da zorlaşıyor. Harvard Business Review Türkiye‘ deki bu makalemde, belirsizlik ve psikolojik güvenlik etkileşimini ve yapılması gerekenleri ele aldım……
Devamı

The Fearless Organization Scan’den 2024 Özeti

Amy Edmondson’ın organizasyonu The Fearless Organization Scan ve benim uygulayıcı eğitim ve sertifikasyonunu aldığım Avrupa iş ortağı Caerus Change, üç ayda bir oturumlar düzenleyerek psikolojik güvenlik çalışmalarımız üzerine tecrübe paylaşımı ve güncelleme oturumları gerçekleştiriyor. Geçen hafta düzenlenen oturumda The Fearless Organization Scan, sadece kendi projelerindeki psikolojik güvenlik anketleri üzerinden 2024 yılının özet çıkarımlarını paylaştı; bu…
Devamı

Müzakere Sanatı: Teknik ve Duygusal Hazırlık 

İki ülke liderinin kameralar önünde yaptığı kritik tartışma, müzakerelerin karmaşıklığını ve önemini bir kez daha gözler önüne serdi. Harvard Business Review Türkiye‘ deki yeni makalemde, müzakere ile pazarlık arasındaki farkı, müzakere sürecinin temel adımlarını ve duyguların yönetimindeki önemi irdeledim: Müzakere Sanatı: Teknik ve Duygusal Hazırlık

Basketbol Sahasından İş Dünyasına: Stratejik Düşünmenin Gücü

Nikola Jokic, NBA’de Denver Nuggets forması giyen ve günümüz basketbolunun en özel oyuncularından biri. 2.13 metre boyuna rağmen oyundaki 5 pozisyonda da en üst seviyede katkı verebilmesi, günümüz iş hayatının çok yönlülük ihtiyacını mükemmel bir şekilde yansıtıyor. 2019’da bu konuda bir yazı kaleme almıştım: Tek Bir Alanda İyi Olmak Artık Yetmiyor. Geçmişin efsane oyuncularından Toni…
Devamı

Liderlikte ve Satışta Başarının Ortak Şartları

Harvard Business Review Türkiye blogundaki yeni yazım: Liderlikte ve Satışta Başarının Ortak Şartları Ekonomik anlamda zorlandığımız şartlardayız, pazarlar daralırken rekabet de sertleşiyor. Bir yandan da düşen çalışan bağlılığı ve buna bağlı verimsizlikle mücadele etmek zorundayız. Mükemmel fırtına seviyesinde olmasa da koşullar hem satış hem de liderlik yetkinliklerimizi test ediyor. Bu nedenle satıcı kimliği üzerine girişimciliğini…
Devamı

Verimlilikten Tasarruf Etmek?!

Verimlilikten tasarruf etmek kulağa saçma geliyor, değil mi? Ancak birçok şirketin farkında olmadan tam da bunu yaptığını gözlemliyorum. İzninizle ne demek istediğimi açayım; Dünyada olduğu gibi ülkemizde de çalışan bağlılığı anketleri hedeflenen noktadan giderek uzaklaştığımızı gösteriyor. Ülkemizde daha fazla hissedilen yükselen enflasyona karşı eriyen ücretler, çalışan bağlılığını etkileyen önemli bir faktör. Ancak bu tek başına…
Devamı

Çalışan Bağlılığını Artırarak Kurumsal Dayanıklılığı Güçlendirmek

Harvard Business Review Türkiye’ deki yeni yazım: Çalışan Bağlılığını Artırarak Kurumsal Dayanıklılığı Güçlendirmek “Kurumsal longevity (dayanıklılık), bir şirketin yalnızca hayatta kalma becerisi değil, aynı zamanda sürekli olarak yenilik yapma, değişimlere uyum sağlama ve tüm paydaşları için anlamlı bir değer yaratma kapasitesi olarak tanımlanıyor. Ancak bu uzun ömürlülüğü, çalışanların bağlılığı ve yüksek motivasyonların olmadan sağlamak mümkün…
Devamı

İki Sıradışı Liderlik Uygulaması: X ve Bayer

2025’te liderlik yaklaşımı açısından en azından genel akıma aykırı diyebileceğim 2 kararın etkisini takip edeceğim: 1. Elon Musk, Twitter’ı 44 milyar dolarlık bir anlaşmayla satın aldıktan sonra şirkette bir dizi köklü değişiklik yaptı: Twitter’ı satın alır almaz Musk, şirketin CEO’su Parag Agrawal, CFO’su Ned Segal ve hukuk başkanı Vijaya Gadde gibi üst düzey yöneticileri görevden…
Devamı

Çeşitlilik ve Dahil Etme

Amy Edmondson ve ekibinden psikolojik güvenlik uygulayıcısı sertifikasyonu için eğitim alırken Çeşitlilik ve Dahil Etme (diversity & inclusion) kavramları derin ve etkileyici bir şekilde işlenmişti. Zaman içinde bu iki kavram ülkemizde de gündeme geldi ama birlikte işlemesi gereken bu iki kavramın “akıllı uslu” gibi eş anlamlı iki kelimenin beraber kullanılması gibi kullanıldığına ve hak ettiği…
Devamı

Öğrenen Organizasyonlar

Bir kitap okudum hayatım değişti diyemem ama beni en çok etkileyen kitapları sıralasam Peter Senge’ nin 5. Disiplin kitabı kuşkusuz en üstlerde yer alır.. Öğrenen organizasyon denince akla gelen ilk isim olan Peter Senge, bu kitabıyla organizasyonlara detaylı bir yol haritası sunmuş… Psikolojik güvenlikle hedeflenen çıktılardan biri olan öğrenen organizasyon olma yolunda bu değerli rehberi…
Devamı

“Agile” bir şirket misiniz yoksa “frAgile” mı?

“Agile” (çevik) düşünce ve çalışma biçimini benimsemiş bir yazılım şirketinin girişimcisi olmanın yanında Psikolojik Güvenlik tutkum nedeniyle “agile” kavramı her daim radarımda. Bu kavramın çok duyuluyor olmasından rahatsız olanlar, hatta inceden dalga geçenler olsa da değişime hızlı uyum sağlamak, müşteri odaklı çalışmak, sürekli iyileştirme yapmak ve bu yolla daha rekabetçi, daha kârlı olmak isteyen her…
Devamı

Psikolojik Güvenlik ve Liderlik Google Books Platformunda

Yurtdışında ses getiren iş kitaplarının tamamı (hatta çoğu) maalesef Türkçeye çevrilmiyor veya çevriliyor ama ilk baskıdan sonrası gelmiyor. Örneğin yurtdışında farklı listelerde mutlaka okunması gereken satış kitapları içeresinde yer alan bir eseri artık ülkemizde bulmak mümkün değil, yeterince ilgi görmediği için baskısı devam etmedi. Çünkü yeterince okumuyoruz. UNESCO tarafından yapılan araştırmaya göre, Türkiye’de okuma alışkanlığı…
Devamı