Blog

Verimliliğin Anahtarı Psikolojik Güvenlik Teori, Araştırma ve Uygulama.

Çoktan Hazır Olmalıydık

1 ay kadar önce Linkedin’ de Oksijen Gazetesinden sessiz istifa ile ilgili bir haber kupürü paylaştım. Bu paylaşım 200 binden fazla gösterim, bin 700’ den fazla reaksiyon aldı. Bunlar kendi paylaşımlarda alışık olduğum sayılar değil, zaten paylaşımda kişisel bir katkım da yoktu. Bu nedenle gösterilen ilgiyi, pek çok kişinin kendini kupürdeki sessiz istifa gerçekliğiyle özleştirmesine…
Devamı

Paylaşılan Liderlik ve Dahil Eden Delegasyon

Liderlik İçi Boş, Şişirilmiş, Para Tuzağına Dönmüş, Dalga Geçilebilecek Bir Kavram mı? başlıklı yazımda bugün liderlik dediğimizde ne anladığımızdan bahsetmiştim. Kısa bir hatırlatma yaparsam; Liderlikten anlağımız Atatürk, Fatih Sultan Mehmet ya da Gandi olmak değil. Bugün çok daha makul ve isteyerek, çaba sarf ederek ulaşabileceğimiz bir hedefimiz var: Günümüzde lider dediğimizde dinleyen, anlayan, anlatan, bağ…
Devamı

Psikolojik Güvenlik Postası #21: Geri Bildirim Alabilmek için Tavsiye İstemek

 “Sağlıklı Geri Bildirim Ortamı” başlıklı yazımda  takip eden paylaşımlarımda geri bildirim verme ve alma yöntemlerine dair önerilerimi sunacağımı belirtmiştim, bu kapsamdaki son paylaşımım geri bildirim istemek için olacak… Olumlu geri bildirim alınca da rahatsız (mahcup da diyebilirdim) olanlar olsa da olumsuz geri bildirim almak, olduğumuz halimizle kabul görme isteğimizle çeliştiği için –hele ki geri bildirimi…
Devamı

Sessiz İstifa ve Psikolojik Güvenlik

TikTok üzerinden popülerleşen Quiet Quitting- Sessiz İstifa tabiri yeni olsa da kavramın hayatımıza yansımasına oldukça aşinayız aslında… Önce tanımdan başlarsak, ilk adımı Robert T. Kiyosaki’ nin 1997 yılında yayınlanmış Zengin Baba Yoksul Baba kitabından bir ifadeyi genişleterek atabiliriz; ne demişti Kiyosaki: “Çalışanlar kovulmayacak kadar çalışıyor, patronlar da onların işi bırakmamasına yetecek kadar para ödüyor”. İşveren,…
Devamı

Durum Davranış Etki Modeli ile Geri Bildirim

Psikolojik Güvenlik Postası #20: Geri Bildirim Vermek için Öneriler

Bir önceki “Sağlıklı Geri Bildirim Ortamı” başlıklı yazımda  takip eden paylaşımlarımda geri bildirim verme ve alma yöntemlerine dair önerilerimi sunacağımı belirtmiştim. Öncesinde izninizle şunu vurgulamak istiyorum; Psikolojik Güvenlik düşükse, sağlıklı geri bildirim ortamı yoksa, kolay kolay hiçbir geri bildirim tekniğinden beklediğimiz faydayı alamayabiliriz ama bu doğru yöntemlerin önemini elbette azaltmıyor! Ülkemizde hatta belki de dünyada…
Devamı

Psikolojik Güvenlik Postası #19: Sağlıklı Geri Bildirim Ortamı

Son 2 paylaşımımda Psikolojik Güvenlik ve Akış Teorisinin verimlilik hedefinde birbirlerini ne kadar tamamladıklarından bahsetmiştim. Bu paylaşımım da ise her 2 kavramın da olmazsa olmazı sağlıklı geri bildirim ortamından bahsedeceğim. Müsaadenizle öncelikle sağlıklı geri bildirim ortamını tanımlamak istiyorum; benim için sağlıklı geri bildirim ortamı olumsuz geri bildirimden olumlu çıkarım yapılabilen bir ortam… Bunun da 2…
Devamı

Psikolojik Güvenlik Postası #18: Birbirini Tamamlayan 2 Kavram: Psikolojik Güvenlik ve Akış Teorisi- 2. Bölüm

Birbirini Tamamlayan 2 Kavram: Psikolojik Güvenlik ve Akış Teorisi başlıklı yazımın 1. Bölümünü şöyle bitirmiştim: “Ekibimizden beklediğimiz yüksek performansı alabilmek için önce Psikolojik Güvenlik ortamını sağlamalı ardından Akış Teorisinin şartlarını uygulamalıyız. Başka bir ifadeyle önce toprağı hazır hale getirmeli ardından doğru ekim ve bakımı yapmalıyız.” Ve Akış Teorisinin gerek şartlarını açıklamayı bu paylaşımıma bırakmıştım; şimdi…
Devamı

Psikolojik Güvenlik ve Akış Teorisi

Psikolojik Güvenlik Postası #17: Birbirini Tamamlayan 2 Kavram: Psikolojik Güvenlik ve Akış Teorisi- 1. Bölüm

Verimlilik ve yüksek performans hedeflerini gösteren 2 kavram: Psikolojik Güvenlik ve Akış Teorisi. Bu paylaşımda bu 2 kavramın birbirini nasıl desteklediğini ve tamamladığını açıklamaya çalışacağım: Geçtiğimiz yıl kaybettiğimiz, ömrünü “insanı gerçekten mutlu eden nedir?” sorusunun yanıtını bulmaya adamış, değerli bilim insanı Profesör Mihaly Csikszentmihalyi’ nin Akış Teorisini, akışta olmak kavramını çok özetle; yapılan işe bilinçli…
Devamı

Fearless Organization’ ın Türkiye İş Ortağı PsikolojikGuvenlik.com Oldu!

PsikolojikGuvenlik.com, Psikolojik Güvenlik kavramının öncü ismi, Thinker50‘ nin 2021’deki 1 numarası, Harvard Business School profesörlerinden Amy Edmondson ‘ın kurucularından olduğu Fearless Organization’ın Türkiye iş ortağı oldu! Partner network linki 

Psikolojik Güvenlik Postası #16: Psikolojik Dayanıklılık ile Psikolojik Güvenlik İlişkisi

Resilience kavramıyla 2008 yılında tanıştım (çok dikkatimi çektiği için oturumu bile anımsıyorum), o dönemde henüz Türkçe karşılığı –psikolojik dayanıklılık– yoktu. Kavramın Wikipedia’ da tanımı şöyle yapılmış; bir krizle zihinsel veya duygusal olarak baş etme veya kriz öncesi duruma hızla geri dönme yeteneği. Ben de bunu zihnimde hacıyatmaz ile eşleştirip, ilk kitabım “Dikkat Satıcı Giremez” de…
Devamı

Psikolojik Güvenlik Postası #15: Performans mı Merhamet mi diye bir Tercih Söz Konusu Değil!

Yönetim- liderlik kategorisinde İngilizce kaynakları takip ediyorsanız gözünüze sık çarpan kavramlardan biri de merhamet olabilir. “İşi hayatında duygulara yer yok” ifadesi artık eskisi kadar dillendirilmese de hala varlığını hissettirirken, iş dünyasının karşısına merhamet gibi iddialı bir sıfatla çıkmak pek akıl kârı görünmeyebilir. Bu nedenle merhamet derken neyi kastettiğimi netleştirmeye ve bu yolla kavramı biraz normalleştirmeye…
Devamı

5 Questions Every Manager Needs to Ask Their Direct Reports

Her Yöneticinin Ekip Arkadaşlarına Sorması Gereken 5 Soru

Son dönemde en çok atıfta bulunduğum araştırma, Ocak ayında Harvard Business Review’de alan bir Gallup araştırması… Araştırmaya göre işten ayrılanların yarısı, son 3 ayda kendilerine -yöneticileri de dahil- işte ne hissettiklerinin sorulmadığını ve aslında işte kalmaları için bir şeyler yapılabileceğini belirtmiş! Gallup araştırması, çalışan bağlığını geliştirmek için 12 ihtiyaç belirlemiş ama makalede bunlardan özellikle 5′…
Devamı