Blog

Verimliliğin Anahtarı Psikolojik Güvenlik Teori, Araştırma ve Uygulama.

Teoriye, Modellere Gösterilen Direnç ve Kaizen

Kurumsal eğitimlerde her ne kadar katılımcıların deneyimlerini paylaşmaya çaba sarf etseniz, uygulamalara ağırlık verseniz de yeni bilgilere, teoriye, modellere direnç gelişebiliyor. Direnç çoğunlukla değişikliklere karşı doğal bir tepki ve genellikle belirsizlik, konfor alanından çıkma korkusu ve mevcut durumu haklı çıkarma isteği gibi faktörlerden kaynaklanabiliyor. Bunları biraz açarsam; Belirsizlik: Yeni bir teori veya model öğrenmek ve…
Devamı

Organizasyonel Sessizlik

Yabancı uzmanların, kanaat önderlerinin paylaşımlarında Organizasyonel Sessizlik kavramına giderek daha fazla rastlıyorum. Özellikle kurumsal kültür alanındaki paylaşımlarını iştahla takip ettiğim Aga Bajer’ in Linkedin’deki “bir organizasyonun en büyük kaygısı, en tutkulu çalışanlarının sessizleşmesi olmalıdır” paylaşımını görünce bu konuda yazmaya karar verdim. Psikolojik Güvenlik kavramının tam tersi olan Organizasyonel Sessizlik, çalışanların çeşitli nedenlerden dolayı sessiz kalmayı…
Devamı

Ait Hissettiğin Kadar Çalışırmışsın

Fatih Terim, 70. yaş günü nedeniyle Instagram hesabında duygu yüklü bir mesaj paylaşmış. Bu mesajda bir cümle özellikle dikkatimi çekti: “Ait hissettiğin kadar çalışırmışsın”. Psikolojik Güvenlikten bahsederken sıkça yinelediğim akışı bu vesileyle tekrara düşmek pahasına yineleyeceğim: Verimli olmak için motive, motive olabilmek mutlu, mutlu olabilmek için faydalı, faydalı hissedebilmek için de insanın kendini ortama ait…
Devamı

İşe Sert, İnsana Yumuşak Liderlik: Giovanni Guidetti ve Daniele Santarelli

İşe Sert, İnsana Yumuşak Liderlik: Giovanni Guidetti ve Daniele Santarelli

Filenin Sultanları, Avrupa Şampiyonluğunu (daha önce Sırbistan ile dünya şampiyonu olmuş) Koç Santarelli ile yakalamış olsa da kulüp kariyerinde VakıfBank ile adeta destan yazan bir önceki koçu Guidetti ile de 2018 FIVB Milletler Ligi ile 2019 Avrupa Şampiyonası’nda ikincilik yaşamıştı. Harika kariyerleriyle voleybol dünyasında öne çıkan bu iki yetenekli koçun ekipleriyle iletişimi açısından ortak özellikleri…
Devamı

HBR Türkiye Psikolojik Güvenlik

Harvard Business Review Türkiye’ nin İş’in Doğrusu serisinde bu hafta Psikolojik Güvenlik işlenmiş

Psikolojik Güvenlik konusunun hak ettiği ilgiyi yerli kaynaklarda da görmeye başlamasında dolayı mutluyum!. Harvard Business Review Türkiye’ nin İş’in Doğrusu serisinde bu hafta Psikolojik Güvenlik konusu işlenmiş, video linkini aşağıda sunuyorum:   

Seçme Şansınız Varsa İdeal Şirket için IK İpuçları

İçinde bulunduğunuz şartlarda ilk bulduğunuz işte çalışmak zorunda değilseniz, seçme şansınız varsa görüştüğünüz şirketi değerlendirebilmeniz için size insan kaynakları (IK) departmanı özelinde 4 ipucu önermek istiyorum: 1.IK Departmanı kime bağlı, ne seviyede temsil ediliyor? Önemli olan, IK’ nın stratejik bir iş ortağı olarak görülmesi olsa da IK’ nın kurum içinde hangi seviyede temsil edildiğini önemli…
Devamı

Fast Company

Her Yöneticinin Bilmesi Gereken 5 Psikolojik Kavram

Müşterilerimiz insan, çalışanlarımız insan, insanı anlamıyorsan işi anlamıyorsun demektir yaklaşımına ben de katılıyorum. Başkalarını anlayabilmenin de ön şartı da kuşkusuz insanın kendisini anlayabilmesi. Bunların olabilmesi için de kişinin en azından temel düzeyde psikoloji bilgisine sahip olması elzem. Hele kişi başkalarının sorumluluğunu da üstlendiği yöneticilik makamındaysa temel dinamiklere mutlaka sahip olmalı demek de bence fazla iddialı…
Devamı

İşini Robot Gibi Yapanlar

Kurban Bayramında karımın arabasını servise götürmek için araç markasının sitesine girerek randevu almak istediğimde bayramın son gününe randevu verdi. Ben de markaya, resmi siteye güvenerek yola çıktım ama Google Maps bugün kapalı uyarısı yapınca içime bir kurt düştü ve markanın çağrı merkezini aradım ve yetkili servisin kapalı olduğunu öğrendim. Top atsan yıkılmaz bir markanın muhtemelen…
Devamı

Çalışan Sayısını Arttırmak Her Zaman Çözüm Değil

Eksik kaynakla çalıştığını iddia eden bir ekibin çalışan sayısının artmasına karşın performansının artmadığına hiç denk geldiniz mi? Belki de bu konuda titiz olmam nedeniyle ben bunu -çalışan sayısını arttırmak her zaman çözüm değil- inancımı sağlamlaştıracak kadar gözlemledim. Bunun literatürde bir karşılığı da var: Ringelmann Etkisi.  Fransız mühendis Maximilien Ringelmann (1861–1931) tarafından keşfedilen bu etki, bir…
Devamı

Gerçek Hayat Böyle Değil

Kitaplara, teorik bilgiye, eğitime sık gösterilen dirençlerden biri de “gerçek hayat böyle değil” iddiası oluyor… Hatta kişisel gelişim, liderlik gibi başlıklarla dalga geçenler sosyal mecralarda epey de destek bulabiliyor. Siyah- beyaz toptancılığıyla yaklaşılması halinde “gerçek hayat böyle değil” iddiası yanlış ama gri tonlarını görebilenler için bu iddianın (ve bu iddianın tam tersinin) haklılık payı hiç…
Devamı

Hayatı Yaşamaya Değer Kılan Nedir?

3000 bin yıldır filozof ve bilim insanlarının yanıt aradığı sorular; insan neden yaşar, hayatı anlamlı, yaşamaya değer kılan nedir, insan nasıl mutlu olur, tatminkar bir yaşamın sırrı nedir… Ortak yanıt: faydalı hissetmek! Bir insan kendini ne kadar faydalı hissederse o kadar tatminkar bir hayat yaşıyor! Kendi rahatına, keyfine odaklı olanlarsa keyfe, rahata, hayata doyamayabiliyor; yaşlanmaktan…
Devamı

Kibir abidelerine dikkat edelim, muhtemelen içleri boş!

Değerli bilim insanı Prof. Dr. Naci Görür’ün zarif paylaşımıyla aklıma ilk gelenler: “Cahil cüretkâr olur, kendini âlim sanır”, “boş başak dik durur, dolu başak eğik durur.” Kibir abidelerine dikkat edelim, muhtemelen içleri boş!