Blog

Verimliliğin Anahtarı Psikolojik Güvenlik Teori, Araştırma ve Uygulama.

Mourinho’ya İşini Öğretmek

Öncelikle yersiz tepkinin önüne geçmek için şunu vurgulamak ihtiyacını hissediyorum: Bu bir futbol veya takım paylaşımı değil! Kariyeri eşsiz başarılarla dolu Fenerbahçe Teknik Direktörü Jose Mourinho, Twente maçının ardından yaptığı açıklamada “Sorulan sorulara bakınca bazen Türkiye’ye işimi öğrenmeye gelmişim gibi düşünüyorum” demiş… Ona bunu söyleten kök nedene odaklanmak istiyorum ve ana fikri izninizle Zülfü Livaneli’…
Devamı

Yöneticilere 2 Sorum

Google’ı 14 yıl yönettikten sonra 22,3 milyar dolar servetle emekliye ayrılan Eric Schmidt’ in Stanford Üniversitesi’nde yaptığı konuşma özellikle yapay zekâ tehditlerine dikkat çekmesiyle itibariyle gündemde kendine geniş yer buldu. Schmidt, konuşması sırasında yapay zekayla ilgili düşündürtücü kehanetlerde bulunsa da videonun aniden YouTube’dan kaldırılmasının sebebi eski şirketiyle ilgili yorumları olmuş, hatta bu nedenle konuşmanın kaldırılmasını…
Devamı

Psikolojik Güvenliği Arttırmak için Yöneticilere Öneriler

Sizinle daha önce yurtdışında uzmanların önerilerini paylaşmıştım şimdi ise Türk yöneticilerle çalışmalarımdan yola çıkarak kendi önerilerimi sunuyorum: Yakın Olun: Ekip arkadaşlarınızla hiç iş konuşmadan en son ne zaman sohbet ettiniz, dertleştiniz? Bu soruya yanıt vermekte zorlanıyorsanız konuşmanızın başında sorduğunuz “nasılsınız” sorusuna bile doğru yanıt alamıyor olabilirsiniz. Aktif Dinleme ile Katılım Gösterin: Ekibinizle olan toplantılarda gerçekten…
Devamı

Google’ın Psikolojik Güvenlik Keşfi

Psikolojik Güvenlik kavramına ilgi duyanlar Google’ ın Aristotle Projesine aşinadır… Global ölçekte popüler iş dergisi Inc. Magazine, 27 Temmuz 2024 tarihli paylaşımıyla bu projeyi işlemiş… Psikolojik Güvenlik kavramının öne çıkmasında ciddi rolü olan bu projeyi değerlendiren makalenin en önemli çıktılarını özetlemek istiyorum: Google, bir ekibi mükemmel yapan şeyin ne olduğunu anlamak için milyonlarca dolar yatırım…
Devamı

Çalışanınız için iyi olan şirketiniz için de iyidir!

Nike’ ın başarıyı, “whatever it takes- neye mal olursa olsun” yaklaşımını kutsarken empatiyi, iyi insan olmayı küçümseyen hatta iyi insan olmayı başarılı olmak yolunda engel gibi gösteren olimpiyat reklamı beni çok rahatsız etti. Söylem ve seslendirme Şeytanın Avukatı filmindeki şeytanın (Al Pacino) Keanu Reeves ile yüzleştiği konuşması gibi… Bunu izleyip etkilenen gençler olmaz umarım! İyi…
Devamı

Yeni İşe Alınanların Psikolojik Güvenliği Hızla Aşınıyor

Harvard Business Review blogunda 11 Temmuz 2024 tarihinde “Yeni İşe Alınanların Psikolojik Güvenliği Hızla Aşınıyor (Research: New Hires’ Psychological Safety Erodes Quickly) başlıklı bir araştırma makalesi yayınlandı. Makalede yeni işe başlayan çalışanların psikolojik güvenliklerinin kısa sürede azaldığı ve liderlerin bunu korumak için neler yapabileceğini ele alınmış. Makalede öne çıkanları özetlersem: Yeni işe başlayanlar, işe başladıklarındaki…
Devamı

Kadirşinaslık

Şunu kabul edelim kadir, kıymet bilmek, kadirşinaslık hayat akışımızda hakim bir bir değer sayılmaz. Başarıdan başarıya koştular, hal ve tavırlarıyla halkın gönlüne taht kurdular , prim istemeyiz de dediler ama -özel prim talep edenlerin hatta prim için kavga çıkaranların tersine- ABD’ye 13 saat yan yana bile oturamayarak gittiler. Talep etmeye gerek kalmadan layık olduğunu alabilmek…
Devamı

Yöneticilerimiz de Aynı Eğitimi Alıyor mu?

Özellikle orta kademe yöneticilere yönelik liderlik eğitimlerinde katılımcıların eğitmene sık sorduğu sorulardan biri de “yöneticilerimiz aynı eğitimi alıyor mu?” sorusudur. Benim için bu sorunun yanıtını evet olur çünkü üst yönetim desteği ve katılımından yoksun projeler sadece kaynak israfı oluyor. Yanıtımı takiben ikinci soru gelir: “Öyleyse onlar bunları neden uygulamıyorlar?” bu soruya ben de bir soruyla…
Devamı

Verimliliğin ve İnovasyonun Anahtarı: Psikolojik Güvenlik

2018 ve 2019 yılları girişimci kimliğim açısından çok verimliydi. Yazılım girişimimiz önce VISA İnovasyon Programına seçildi ve ardından da Dubai merkezli bir fondan yatırım aldık. Yatırım aldığımız fon girişimcilere yoğun bir eğitim programı sunuyordu ve başlıklardan biri de inovasyondu. ABD’den gelen eğitmen, “inovasyon saçma bir fikirle başlar, alın size trilyon dolarlık vaka, hadi saçmalayın” diyerek…
Devamı

Yönetici Koçluğu Neden Değerli?

Aslında düzeltilmesi gereken anksiyetesini çalışanlarına rol model olarak dayatan yöneticilere maalesef azımsanmayacak sayıda rastlıyorum. Yine maalesef sıklıkla tek sorun yöneticinin anksiyetesi olmuyor buna öz farkındalık zafiyeti de eşlik ediyor. Yani yönetici kendi durumunun ayırdında değil, yaşadıklarını olması gereken olarak kabullenmiş ve bunları örnek olarak dayatıyor. Elimde argümanımı destekleyecek bir araştırma yok ama uzun zamandır geniş…
Devamı

Günceli Anlamakta Zorlanan Yöneticiler için bir Referans Önerim Var!

Çalışan bağlılığını ve performansını etkileyen ve sadece kuşak harflerine indirgenemeyecek bir dönüşümü yaşamaktayız. En genç kesimlerin etkisi çok daha fazla olsa da genel olarak iş- yaşam dengesi, anlam ve esneklik arayışı, takdir görme talebi bariz şekilde yükselirken, benim neslim ve benden önceki nesil için çok değerli iş güvencesi ihtiyacı düşüyor. Benim neslimin ve benden önceki…
Devamı

Teoriye, Modellere Gösterilen Direnç ve Kaizen

Kurumsal eğitimlerde her ne kadar katılımcıların deneyimlerini paylaşmaya çaba sarf etseniz, uygulamalara ağırlık verseniz de yeni bilgilere, teoriye, modellere direnç gelişebiliyor. Direnç çoğunlukla değişikliklere karşı doğal bir tepki ve genellikle belirsizlik, konfor alanından çıkma korkusu ve mevcut durumu haklı çıkarma isteği gibi faktörlerden kaynaklanabiliyor. Bunları biraz açarsam; Belirsizlik: Yeni bir teori veya model öğrenmek ve…
Devamı