Psikolojik Güvenlik Nedir ?

Verimliliğin Anahtarı Psikolojik Güvenlik Teori, Araştırma ve Uygulama.

Psikolojik Güvenlik Nedir ?

Psikolojik Güvenlik kavramına literatürde ilk defa 1965 yılında rastlanmış. 2018 yılında Harvard Business School profesörlerinden Amy Edmondson bu kavramı The Fearless Organization kitabıyla tekrar gündeme taşımış.

Bu kavramı sessizlik kültürünün tam tersi olarak özetleyebiliriz.

Ortamda psikolojik güvenlik varsa insanlar -mış gibi yapma gereği duymadan diledikleri gibi soru sorabiliyor, fikrini, kaygılarını, itirazlarını söyleyebiliyor, çekinmeden, seviye farkı göz etmeden olumsuz geri bildirim alabiliyor- verebiliyor, hatalarından bahsedebiliyor.

Bu ortam hatalardan ders alabilmeyi, öğrenen organizasyon olarak yanlışları önleyebilmeyi, yenilikleri hayata geçirebilmeyi (inovasyon), kendin gibi davranarak mutlu -> motive -> verimli olabilmeyi mümkün kılıyor.

Aslına bakarsanız yepyeni bir şeyden değil bugüne kadar ki liderlik eğitimlerimizle hedeflediğimiz ortamdan bahsediyoruz.

Çalışanları kendileri gibi davranarak “dahil” ve “değerli” hissettirebilirsek, çalışan hayalindeki işte çalışmasa dahi kendini faydalı hissediyor. Sadece bir takıma değil amaca da dahil oluyor. Çalışan faydalı hissederse mutlu olabilir, mutlu olursa motive olabilir, motive olursa da verimli olabilir…

Kavramı tanıtmak amacıyla Ekim 2021’deki TEGEP Zirvesinde yaptığım konuşmayı da sizinle paylaşmak istiyorum:

Serdar Salepcioğlu TEGEP Zirvesi Konuşması: Verimliliğin Anahtarı Psikolojik Güvenlik

 

Son söz: Verimlilik ve inovasyonla farklılaşmak istiyorsak Psikolojik Güvenliği sağlamak zorundayız!