Psikolojik Güvenlik Postası #19: Sağlıklı Geri Bildirim Ortamı
Son 2 paylaşımımda Psikolojik Güvenlik ve Akış Teorisinin verimlilik hedefinde birbirlerini ne kadar tamamladıklarından bahsetmiştim.
Bu paylaşımım da ise her 2 kavramın da olmazsa olmazı sağlıklı geri bildirim ortamından bahsedeceğim.
Müsaadenizle öncelikle sağlıklı geri bildirim ortamını tanımlamak istiyorum; benim için sağlıklı geri bildirim ortamı olumsuz geri bildirimden olumlu çıkarım yapılabilen bir ortam…
Bunun da 2 şartı olduğuna inanıyorum:
Birinci şart, olumsuz geri bildirimi duyana “ya hiç mi iyi bir şey yapmıyorum” isyanını yaşatmamak.
Bunu engellemek de yöneticiye büyük görev düşüyor!
Şayet yönetici, ekip arkadaşına yeterince olumlu geri bildirim vermiyorsa, çalışan yöneticisinin iyiyi de kötüyü de gören, adil bir insan olduğunu düşünemiyor ve istemeksizin isyan edebiliyor!
Peki yeterincenin ölçüsü nedir?
Bu konuda Harvard Business Review’ da yayınlanmış ideal olumlu/ olumsuz geri bildirim oranını öneren bir araştırma var ve sıkı durun bu oran: minimum 5’e 1!
Bu oranı ilk okuduğumda inanmakta güçlük çekmiştim ama biraz düşününce bir çalışanın her bir olumsuz geri bildirim gerektiren işine karşılık 5 teşekkür ederim, emeğine sağlık demeyi hak eden faaliyeti olmasını kolay bir hedef olarak gördüm. Yeter ki niyet olsun! 🙂
İkinci şartsa karşılıklılık ilkesi: yönetici çalışana dilediği geri bildirimi verebiliyor, peki çalışan yöneticisine aynı şekilde geri bildirim verebiliyor mu?
Yanıt olumlu değilse sağlıklı bir geri bildirim ortamından bahsedemeyebiliriz!
Geri bildirim verme ve alma yöntemlerine dair önerilerimi sonraki paylaşımlarıma bırakıp yöneticilere 2 soru yönelterek yazımı sonlandırmak istiyorum:
- Ekip arkadaşlarınıza yeterince olumlu geri bildirim veriyor musunuz?
- Onlar size olumlu- olumsuz geri bildirim verebiliyor mu?
Bu 2 soruya olumlu yanıt veremiyorsanız, etki alanınızda Psikolojik Güvenliğin gelişmesine ve verimliliğin artmasına katkı sağlayamıyor olabilirsiniz!