Psikolojik Güvenliği Arttırmak için Yöneticilere Öneriler

Verimliliğin Anahtarı Psikolojik Güvenlik Teori, Araştırma ve Uygulama.

Psikolojik Güvenliği Arttırmak için Yöneticilere Öneriler

Sizinle daha önce yurtdışında uzmanların önerilerini paylaşmıştım şimdi ise Türk yöneticilerle çalışmalarımdan yola çıkarak kendi önerilerimi sunuyorum:

Yakın Olun: Ekip arkadaşlarınızla hiç iş konuşmadan en son ne zaman sohbet ettiniz, dertleştiniz? Bu soruya yanıt vermekte zorlanıyorsanız konuşmanızın başında sorduğunuz “nasılsınız” sorusuna bile doğru yanıt alamıyor olabilirsiniz.

Aktif Dinleme ile Katılım Gösterin: Ekibinizle olan toplantılarda gerçekten mevcut olun! Telefonunuza ya da bilgisayarınıza bakmadan, dikkat dağıtıcılardan kaçınarak, herkesin konuşmasını, fikrini dile getirmesini teşvik edin, anladığınızdan emin olmak için en önemli noktaları özetleyin, teyit alın, not alın ve bu şekilde herkesin görüşünün önemli olduğunu eyleminizle hissettirin.

Beraber Karar Alın: Peter Senge’ nin “takımın aklı bireyin aklından büyüktür” sözünü unutmayın. Daha akıllı olmak için kararları ekibinizle alın.

Karşıt Görüş Talep Edin: Aykırı görüş olmayan durumlarda “haydi biri itiraz etsin” diyerek karşıt görüşleri talep ve teşvik edin. Karşıt görüşe saldırılmasına, daha cümle bile bitmeden çürütülmesine izin vermeyin. Karşıt görüşün dile getirilmesi kararın değişmesini gerektirmez ama nelerin ters gidebileceğine dair farkındalık kazanılmasına ve B planının şekillenmesine katkıda bulunabilir. Karşıt görüşünü dile getirene bu açıdan teşekkür etmeniz de değerli ve önemli…

Önce Çözüm Arayın Sonra Problemi Analiz Edin: Ekip bir grup insan mı yoksa takım mı analizinde ilk bakılan kriterlerden biri grubun problem anında ilk ne yaptığıdır! Takımlar önce çözümü arar, tansiyon düştükten sonra problemi irdeler ve neyin değişmesi gerektiğini tartışır. Tersi savunma ve suçlamaların artmasına, hataların üstünün örtülmesine neden olabilir.

Yardım İsteyin Yardım Teklif Edin: Yönetici sık yardım teklif ederek ve isteyerek örnek olursa ekip de yardım istemek ve teklif etmek açısından daha hazır ve olabilir.

Toksik Davranışları Hızla Ele Alın: Negatifliği, saldırganlığı ve dedikoduyu engelleyin. Performansı yüksek olduğu için toksik davranışlara kayıtsız kalmak, takımdaşlığa, kültüre zarar verecektir. Bu tip davranışlara yönelik ivedi geri bildirim verin, davranış hedefi koyun ve takip edin.

Hatalarınızdan Bahsedin: Yönetici, hatalarından ve çıkardığı derslerden samimiyetle bahsederse ekibi hata yapmanın eylemin, öğrenmenin ve gelişimin doğal bir parçası olduğu konusunda rahatlayabilir. Bu şekilde hatalar açıkça konuşulabilir, öğrenen organizasyon olmak mümkün olabilir.

İyi Hatayı Talep ve Takdir Edin: Öğrenme sürecindeki ve/veya bir şeyleri değiştirmeye, gelişitirmeye çalışırken yapılan hataları takdir ve teşvik etmek ekibin öğrenme ve yenilik geliştirme süreçlerini olumlu katkı sağlayabilir, risk almanın önünü açabilir.

Bu önerileri uygulamak, çalışanların kendilerini güvende, değerli ve dahil hissetmelerini sağlayarak moral, yenilikçilik ve verimliliği arttıracaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir