Ait Hissettiğin Kadar Çalışırmışsın
Fatih Terim, 70. yaş günü nedeniyle Instagram hesabında duygu yüklü bir mesaj paylaşmış. Bu mesajda bir cümle özellikle dikkatimi çekti:
“Ait hissettiğin kadar çalışırmışsın”.
Psikolojik Güvenlikten bahsederken sıkça yinelediğim akışı bu vesileyle tekrara düşmek pahasına yineleyeceğim:
Verimli olmak için motive, motive olabilmek mutlu, mutlu olabilmek için faydalı, faydalı hissedebilmek için de insanın kendini ortama ait hissedebilmesi, ait hissedebilmesi için de Psikolojik Güvenliğin sağlanması gerekiyor!
Terim’ in isabetle işaret ettiği aidiyet konusunun verimlilik adına yöneticilerin gündeminde üst sıralarda olması elzem.
Kurumsal hayatta çalışanların aidiyet duygusunu artırmak için işte bazı öneriler:
1. Şeffaflık: Şirket hedefleri, stratejileri ve kararları konusunda çalışanları ara sıra değil, her fırsatta bilgilendirin. Bu, onların işlerinin büyük resmi anlamada nasıl önemli olduğunu görmelerine yardımcı olur. Yaptığı işin büyük resimdeki etkisini hissedebilmek aidiyet- motivasyon için çok değerli.
2. Takdir Etmek: Çalışanların çabalarını ve başarılarını takdir etmek, onların değerli ve önemli hissetmelerini sağlar. Bu hem sözlü hem de yazılı övgüleri, performans bonuslarını veya diğer ödülleri içerebilir.
3. Kariyer Gelişim Fırsatları: Çalışanlara kendi yeteneklerini ve kariyerlerini geliştirme fırsatları sunun. Bu, eğitim programları, koçluk, mentorluk ve terfi imkanlarını kapsayabilir.
4. İletişim: Düzenli ve açık iletişim sağlayın. Çalışanların seslerinin duyulduğunu ve görüşlerinin değerli olduğunu hissetmelerini sağlayın. Bunu sağlamak için size gelip anlatmalarını beklemeden sık soru sormak, merakla ve savunmaya geçmeden dinlemek, anlamaya çalışmak gerekiyor.
5. Esnek Çalışma Saatleri: Çalışanların kişisel ve profesyonel yaşamları arasında denge kurmalarına yardımcı olun. Bu, esnek çalışma saatleri veya uzaktan çalışma imkanları sağlayarak yapılabilir. Performans beklentisinden vazgeçmeden sunulan seçme hakları, özgürlük bana göre çalışana yatırım yapma yöntemlerinden biri ve arada kayıplar yaşansa da çalışana yapılan yatırımın kesinlikle boşa gitmediğine inanıyorum.
6. Takım Çalışması: Çalışanları projelerde birlikte çalışmaya teşvik edin. Bu, birlikte çalışma ve birbirlerine bağlılık hissinin geliştirilmesine yardımcı olur.
7. Şirket Kültürü: Pozitif ve destekleyici bir şirket kültürü geliştirin. Bu, çalışanların işyerinde kendilerini rahat ve değerli hissetmelerine yardımcı olur.
Tüm bu adımlar, çalışanların kurumsal hayatta aidiyet duygusunu artırabilir ve işyerinde daha mutlu, daha üretken olmalarını sağlayabilir.
Unutmamız da fayda var: çalışanlarımız ait hissettikleri kadar verimli olacaklar!