Sessiz İstifa ve Psikolojik Güvenlik

TikTok üzerinden popülerleşen Quiet Quitting- Sessiz İstifa tabiri yeni olsa da kavramın hayatımıza yansımasına oldukça aşinayız aslında…
Önce tanımdan başlarsak, ilk adımı Robert T. Kiyosaki’ nin 1997 yılında yayınlanmış Zengin Baba Yoksul Baba kitabından bir ifadeyi genişleterek atabiliriz; ne demişti Kiyosaki:
“Çalışanlar kovulmayacak kadar çalışıyor, patronlar da onların işi bırakmamasına yetecek kadar para ödüyor”.
İşveren, çalışanlarına işten ayrılmayacak kadar ödeme yaparsa, kendilerini, değerli, önemli, ekibe dahil ve faydalı hissetmelerini sağlamazsa, çalışan da paraya ihtiyacı olduğu için işten ayrılamayacağından sadece kovulmayacak kadar çalışır (=sessiz istifa).
Hedefler kaynaklardan çok daha fazla arttığı için de ikisi arasındaki fark bu koşulda motivasyonla, verimlilikle kapatılamaz, organizasyonda itmeler, çekmeler, çekişmeler, çatışmalar yaşanabilir. Ve sonuçta herkes mutsuz olabilir.
Değerli Yöneticiler, bu kavrama dair soru işaretleriniz varsa Psikolojik Güvenlik kavramının öncü ismi Amy Edmondson’ ın Psikolojik Güvenliği hayata geçirme metodolojisi sessiz istifa ortamını tespit edebilmek ve iş ortamındaki verimliliği arttırmak için ideal araçlardan biri olabilir!
Bu kapsamda PsikolojikGuvenlik.com’ daki ilk yazılarımdan biri olan “Psikolojik Güvenliği Hayata Geçirmek” başlıklı yazımı sizinle tekrar paylaşmak istiyorum.